Един от многобройните парадокси в класическата медицина е отношението към хипотиреозата, болестта, която е по-позната като Синдром на Хашимото.Тази болест, както и много други, е обявена за нелечима. В океана на онези, които сляпо са се съгласили с протокола на лечението и са се осъдили на доживотна терапия, съществува и едно не толкова голямо море на онези, които са взели нещата в свои ръце, започнали са да разсъждават със собствените си глави, въоръжили са се с факти и нови познания и днес са просто онези, които някога са имали проблема, наречен Хашимото. Сега са напълно здрави.

hashimoto-1

Пише: д-р Дино Томич

 

Като лекар с дълъг трудов стаж трябва да отбележа едно нещо, а именно че образователната система не следва технологиите, а камо ли главоломното развитие на човешкото съзнание с новите възгледи за всички аспекти на живота, а и за здравето на човека. Ние продължаваме да обучаваме нови лекари, които мислят (а за съжаление и работят) както техните колеги преди много години. Резултатът от всичко това е морето от недоволни пациенти, които обикалят немили-недраги с надеждата да намерят решение на своите здравословни проблеми.

За съжаление мнозина от тях много бързо разбират, че няма да успеят да се справят с помощта на класическата медицина, която през последните години е във все по-голяма криза. Много от нас отдавна вече съзнават, че класическата медицина се занимава със симптомите, а не с причините на болестта, че се занимава с отделните органи или системи, а не с човека като цялост. Че за болестта се мисли на химическо ниво, а не на по-високите нива, където тя наистина възниква. При това, при (условно нареченото) „лечение” се използват химически вещества, за които също знаем, че имат катастрофални странични въздействия върху човешкото здраве. Върхът на всичко е, че редица болести и състояния се обявяват просто за нелечими и по този начин хората се осъждат на доживотна употреба на медикаменти, без надежда за бъдещето. За съжаление мнозинството поради своята неосведоменост се примирява с положението и влиза в омагьосания кръг, от който няма изход.

 

 

НИЕ НЕ СМЕ РОДЕНИ ДА БЪДЕМ БОЛНИ

 

Един от многобройните парадокси в класическата медицина е отношението към хипотиреозата, болестта, която е по-позната като Синдром на Хашимото.Тази болест, както и много други, е обявена за нелечима. В океана на онези, които сляпо са се съгласили с протокола на лечението и са се осъдили на доживотна терапия, съществува и едно не толкова голямо море на онези, които са взели нещата в свои ръце, започнали са да разсъждават със собствените си глави, въоръжили са се с факти и нови познания и днес са просто хората, които някога са имали проблема, наречен Хашимото. Сега са напълно здрави.

Когато чета лекции или се обръщам към по-голям брой хора, много често им задавам въпроса: „Мислили ли сте някога какво ви се е случило? Ако се обърнете пет или десет години назад, спомнете си ведрата, радостна и здрава личност, която се е събуждала с усмивка на лице. Макар да не сте остарели за толкова кратко време, тази усмивка се е сменила с израз на болка и страдание, а някои сега се събуждат по-уморени, отколкото са си легнали, без желание и сили да започнат новия ден. Коя е причината за това?” Ние не сме родени да бъдем болни, нещастни, необичани. Следователно, ако намерим причината, която ни е довела до това състояние, ще се справим и с всички трудности.

 

 

ПЪРВАТА ГРЕШКА

 

Нека в самото начало разгледаме какво се случва, когато отидете при лекаря и се установи, че вашата щитовидна жлеза е в хипофункция. По протокол в повечето случаи ще получите субституционна терапия, т.е. изкуствени хормони, които трябва да компенсират липсата на вашите естествени хормони. С добавянето на изкуствени хормони отвън органът, който и бездруго е в хипофункция, се поставя извън функция. Все едно когато някой си е наранил крака, вместо рехабилитация и постепенно укрепване на мускулатурата да го настаните в инвалидна количка.Може да се очаква, че много скоро ще изгуби способността си изобщо да ходи. Като гинеколог мога да ви кажа, че по същия начин постъпваме с яйчниците, когато предписваме противозачатъчни, но това има съвсем друга конотация. Това е първата и катастрофална грешка. Вместо органът, т.с. щитовидната жлеза да се укрепва и стимулира, той се поставя напълно извън функция…, с което ускоряваме унищожаването й. Здравият разум ни диктува, че нещо, което е отслабено, трябва да се укрепва, ако искаме да го върнем към първоначалното му състояние, но за съжаление в класическата медицина здравият разум често не е предпоставката, от която се тръгва.

 

ТРИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ КЛЮЧОВИ УСЛОВИЯ

 

Другото много важно нещо е, че почти никой лекар не се занимава с изследване на причините, довели до нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Това понякога е мъчителна работа и разбира се, по-лесно е да се напише рецептата и да не се разсъждава особено какво стои зад това действие.  Следователно, ако тръгнем да проучваме, ще трябва да подчертаем, че най-многобройни са случаите на нарушения от автоимунен характер. Какво се е случило, че имунната система да започне да атакува своите органи,  включително и щитовидната жлеза?

За да се стигне до нарушаване на имунната система, са необходими три ключови предварителни условия:

Първо, генетично предразположение

Второ, отключващ фактор

Трето, възникване на т.н. синдром на пропускливите черва или т.н. течащи черва (на английски Leaky Gut).

Въпреки че не можем да променим нашите генетични предразположения (в наше време и това е под въпрос: ГМО и т.н.), можем да възпрем автоимунното заболяване чрез отстраняване на фактора, отключващ  пропускливостта на червата.Феноменът на течащите черва тогава започва да създава множество други проблеми. Стига се до преминаване на чревните микроорганизми в други системи, където поначало не им е мястото. Тогава например в уринарния тракт започва битка с Ешерихия коли, която е предварително изгубена, докато не бъде решен проблемът с чревната пропускливост. И разбира се, в този случай се използват огромни количества антибиотици за дълъг период, което още повече задълбочава и влошава цялата ситуация.

 

ПРИЧИНИ ЗА ПРОПУСКЛИВОСТТА НА ЧЕРВАТА

 

Въз основа на някои изследвания можем да посочим няколко потенциални причини за пропускливостта на червата.

На първо място е чувствителността към глутен, който може да доведе до възникване на целиакия, а по-късно на много автоимунни заболявания, между другото и Синдрома на Хашимото. Само чрез отстраняване на глутена от храната някои хора са се отървали от своите проблеми и болести. Следователно, онези, които имат Хашимото, най-напред трябва да изхвърлят глутена от храната си като възможен източник на пропускливостта на червата.

Ако глутенът е бил единствената причина за пропускливостта на червата, то човек трябва да очаква пълна ремисия на антителата, а функцията на щитовидната жлеза може дори да се върне към норма след 3-6 месеца. Ако не, трябва да се търси друга причина.

Вторият много важен фактор, отключващ пропускливостта на червата, са паразитите. Дори при качествена храна, ако има паразити в червата, ще се стигне до появата на редица автоимунни заболявания, а и на Хашимото. Значи, необходимо е основно изчистване на червата от паразити.

На трето място е твърде големият брой на някои видове патогенни бактерии като последица от неселективната употреба на антибиотиците.

На четвърто място би бил недостигът на някои олигоминерални вещества, преди всичко на йод, цинк, който участва в обновяването на стените на червата, а и на глутамин, който играе същата роля. Трябва да разочаровам някои привърженици на веганското/вегетарианското хранене, защото отделни лица, които са се върнали към месото, са успели да поставят под контрол заболяването си, предполага се поради подновения прием на глутамин и другите съставки, които са направили възможно възстановяването на стените на червата.

И на пето място според мен най-важният фактор, отключващ възникването на автоимунния механизъм, а оттам и на всички автоимунни болести и на Синдрома на Хашимото, е кандидата. Вследствие на нередовен живот, прекалена консумация на захар във всички храни, продукти с бяло брашно, твърде мазни и тежки меса и местни произведения, прекалено много млечни продукти, газирани напитки и алкохол се стига до повишаване на pH, съответно до вкиселяване на организма. По този начин са създадени фантастични условия за прекомерно нарастване на гъбичките в червата и за тяхното доминиране. Най-важната от тях е кандидата, която е толкова мощна, че може да постави под свой контрол целия организъм.

 

КОГАТО КАНДИДАТА СТАНЕ ГОСПОДАР

 

Много интересна история. Проблемът възниква тогава, когато вярната дотогава кандида поеме командването и превърне господаря си в свой слуга. Тогава тя започва да ви пише менюто и да ви диктува начина на хранене и живот. Това е една от най-мощните и най-разпространени живи твари в природата. Съвършен чистач от органичен характер, но понякога за съжаление може да очисти от този свят и някое невинно човешко същество. Лекомисленото отношение към нея и нейната роля може да струва скъпо на всеки. Милиони хора на планетата се лекуват от най-различни леки и изключително тежки заболявания с поставена погрешна диагноза, и разбира се, с погрешни лекарства, които още повече влошават и без това тежкото им състояние, при това те самите не знаят – а за съжаление и техните лекари – къде е проблемът.

Повишената кандида и другите гъбички притежават страшно мощни механизми, които блокират всички защитни сили на организма на човека, като го държат на границата на живота, където той служи само на нейната цел и на нейното изхранване. Блокира ензимните и хормонални системи, вкарва ви в състояние на анергия с понижаване на телесната температура, с всички последици от това тежко състояние. Много деца се лекуват от нарушено внимание (ADHD), а възрастни – от нарушение на умственото състояние, използвайки най-различни лекарства, които нямат връзка с истинската причина за състоянието им. Мощните микотоксини предизвикват такива промени в държанието, по-лоши от ефектите на които и да са психоактивни субстанции. Известно е, че животните, които се хранят с мухлясала храна (заради афлатоксините), се държат агресивно, хапят се помежду си, понякога до смърт.

Хиляди хора (повече жени – 10:1) имат хипотиреоза и от млади са осъдени цял живот да пият лекарства, без да съзнават, а за съжаление и техните лекари, че могат да се спасят от хипотиреозата и от лекарствата за сравнително кратко време…, ако знаеха, че това състояние всъщност (в повечето случаи) се предизвиква от кандидата. Много сърдечно болни и белодробно болни имат същия проблем, със същия причинител. Някои автори стигат и до там да твърдят, че кандидата е прекият причинител на рака. Чест случай е при лабораторните изследвания да не се открие кандида в дадените образци, но на модерните биорезонантни апарати ние диагностицираме кандидата в голямо количество. Това е само един от показателите доколко в определени сегменти класическата медицина изостава от някои нови подходи на диагностика и лечение.

 

ДОМАШЕН ТЕСТ ЗА КАНДИДА

 

За да не се чудите за всичко това, ето един прост начин да установите дали имате повишена кандида. Много прост и много сигурен. Тестът със плюнка можете да направите вкъщи и той ще ви покаже дали съществува сериозно съмнение, че имате повишено количество от гъбичката кандида в организма си.

chasha-1

ВИСЯЩИ „НИШКИ”

chasha-2

МЪТНИ ПЕТЪНЦА

chasha-3

ПОТЪНАЛА ПЛЮНКА

Най-подходящото време да направите теста е сутрин, веднага след като се събудите. Преди да си измиете устата, изплюйте плюнката си или каквото и да било, поставено в устата. Налейте вода в чиста, прозрачна чаша.

Съберете в устата си плюнка (недейте преди това да кашляте, важно е да съберете само течността в устата си). Бавно я изплюйте във водата и наблюдавайте какво става. Плюнката ще остане да плува на повърхността и това е напълно нормално. Впрочем, ако веднага или до 15 минути се появят тънки, висящи „нишки”, които се проточват надолу във водата, това е знак за наличие на кандида. Нишките могат да приличат на косми на коса, на пипала на паяжина, дори на медуза. Другият признак е много мътната плюнка, която за няколко минути потъва на самото дъно или мътни петънца на средата на чашата, които бавно потъват или се събират под плюнката на повърхността. Това, което виждате, са всъщност колонии от гъбички, които се свързват в нишки, а препоръката е веднага да започнете лечението. Този текст може да се намери и в YouTube, ако напишете „Candida Spit Test”, и ще видите как това изглежда на видео.

Огромен е броят на хората, които са се справили със Синдрома на Хашимото и с редица други заболявания от автоимунен характер, от различни алергии само поради това, че са се отървали от кандидата. Наистина борбата с кандидата не е лесна, това го знаят онези, които са минали през нея или в момента я водят, но драстичното подобряване на здравословното състояние във всички сегменти е огромна награда за вложения труд. Нещо много важно, свързано с лечението на кандидата, е че използването на различни фармацевтични препарати дава само краткотрайно подобрение. Най-големите успехи са постигнати чрез прилагането на природни средства за лечение. Може би някой ще се учуди, че като лекар на класическата медицина давам такива съвети, но именно огромният ми опит в това поле затвърди вижданията ми.

 

ТАЙНАТА НА ДОБРОТО ЗДРАВЕ Е В НЕПРЕКЪСНАТОТО ПРОЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА

 

Но да се върнем на Хашимото. За евентуалното решаване на този проблем от ключово значение са три неща. Първо, това е прочистването на организма от възможните фактори, отключващи автоимунното нарушение. Не ми е познато по-мощно и по-благотворно растение на планетата от чесъна. Той е най-силният чистач на организма, преди всичко на червата, от всички патогенни микроорганизми, включително от кандидата. Проблемът при чесъна е, разбира се, че има силна и за някои хора неприятна миризма. Този момент лесно може да се преодолее, ако всяка сутрин в продължение на 1-2 месеца вземате на празен стомах, половин час преди хранене 2-3 цели обелени от люспите скилидки чесън.

Изпийте ги чисто и просто, както пиете някое капсулирано лекарство. В този случай ще избегнете неприятната миризма в устата и няма да имате сгоруха (оригване и парене) или гастрит поради дразнене на лигавицата на стомаха. От важно значение е, че чесънът, така несмлян, в своята естествена капсула, стига до дебелото черво и там бавно започва да изпуска своите лечебни съставки. Именно в дебелото черво се намират най-голям брой фактори, отключващи пропускливостта на червата. Първите няколко дни ще имате пристъпи на неприятни и миризливи газове, защото при унищожаването си кандидата изпуска различни токсични газове, но след няколко дни всичко приема съвсем прилична мярка. В отзивите на много мои пациенти и приятели, които са използвали този мой съвет, откривам само безкрайна благодарност за този толкова прост, но ефикасен начин за подобряване на здравето им.

Разказите на хората, които са приложили това и тяхното възхищение от подобряване на собственото им здраве също можете да намерите в интернет, а с някои от тях можете да си общувате и за обмените опит. Разбира се, можете да очиствате червата си и чрез всички други естествени методи, които са ви известни или за които прочетете някъде.

От време на време ние „се замърсяваме” много, както на енергийно, така и на физическо ниво и организмът ни просто не може нормално да функционира. Онези, които разберат това, вече са извървели половината път към доброто здраве, а онези пък, които предприемат конкретни мерки за прочистване и на двете нива, са на сигурния път към щастливото бъдеще.

В цялата история в никакъв случай не бива да забравяме и регулирането на нашето pH. Това означава, че трябва минем от киселинното към алкалното състояние, защото при тези условия кандидата и още някои патогенни микроби не могат да оцелеят. Освен съвета при храненето си да използвате колкото се може повече сурови зеленчуци, един много добър начин да постигнете това е къпането със сода бикарбонат. Значи, 1-2 пъти седмично сипвайте по 1 супена лъжица сода във вана с топла вода и „се накиснете” за 20-30 минути. По въпроса колко, наред с всичко останало, е важна физическата активност, смятам, че не трябва дори да говоря.

Второто важно нещо за оправяне на увредените стени на червата е внасянето на цинк и витамините А и Д, на магнезий и селен, които са наистина извънредно полезни за здравето на човека. Разбира се, когато става въпрос за Хашимото, задължителен е и йодът. Един от изпитаните добри начини за снабдяването на организма с йод е да се вземат по 1-2 капки Луголов разтвор в 2 dl вода на всеки 3-4 дни, т.е. 2 пъти седмично в продължение на 2 месеца. Можете да се снабдявате с йод и по други начини, които са ви известни.

И третото нещо от ключово значение е стимулирането на щитовидната жлеза, за което споменахме от самото начало. Един от начините да бъде постигнато това е прилагането на инфрачервени лампи в продължение на 10 минути 2 пъти на ден. И според мен най-ефикасното нещо за тази цел е, разбира се, използването на ПОЛАРИС, на поляризационния диск, който отскоро може да се намери на нашия пазар.

Както знаем, щитовидната жлеза е диригентът на работата на целия организъм. Нейните хормони контролират метаболизма. Когато е в хипофункция, метаболизмът се забавя и се натрупват излишни килограми. Стига се до бързо съсипване на различни органи и системи на човешкия организъм. Процесът на стареене невероятно се ускорява. Следователно, стимулирането на тази малка работлива пчеличка има ключово значение в цялата история. Както споменах, Поларис засега е незаменим за тази цел, което доказва опитът на вече многобройните му ползватели. Дори онези, които нямат проблеми с хипотиреозата, чрез стимулиране на щитовидната жлеза ще активизират своята виталност, ще забавят стареенето, чрез ускоряване на метаболизма ще свалят излишните килограми и най-сетне ще подобрят настроението си. За тази цел е достатъчно да се третира щитовидната жлеза с Поларис само 5-10 минути на ден, най-добре сутрин. Ако някой не е готов да отдели дори толкова малко време за себе си, смятам, че няма право никога и на никого да се оплаква от своето лошо здравословно състояние. Запомнете: вашето здраве е във вашите ръце.

hashimoto-3
Disc image

И нека завършим с обща дефиниция на болестта. Някои казват, че болестта е инструмент за развитието на душата. Други – че е резултат от сблъсъка между душата и ума, което не е далеч от истината, защото всички ние много добре чувстваме, когато правим нещо, което не е в хармония с нашето същество, но въпреки това го правим. Трети казват, че всички ние сме паднали ангели и болестта е средство за дисциплинирането ни. Както и да е. Аз казвам, че болестта е излишно страдание и е вследствие на безотговорното ни отношение към самите себе си и на голямото ни невежество. Дори да сме паднали ангели, не съм сигурен, че сме толкова лоши, че да заслужаваме цялото онова страдание, през които минаваме. Чисто и просто аз смятам болестта за унижение на човека и съм готов да направя всичко, заедно с вас, за да се спасим от това нещастие или поне да го намалим. Ако трябва да получим някои житейски уроци, нека това да става по по-достоен и по-безболезнен начин.

Ние сме родени да бъдем здрави, щастливи, да обичаме и да бъдем обичани.

Бъдете живи и здрави!

Поръчайте сега!
За автора:

Д-р Дино Томич, специалист по гинекология и родилна помощ, повече от 20 години се занимава в търсене на други възможности за лечение, извън ограничените рамки на класическата медицина. Занимава се с квантова и биорезонаторна медицина, завършил е хомеопатия и акупунктура, някои енергийни техники като реконекция и рейки, нови технологии на съзнанието. Работи и сътрудничи в редица поликлиники и амбулатории, които се занимават с подобна проблематика в Белград и региона.

hashimoto-5

5 коментара

 1. Ирина-
  май 8, 2017 at 3:41 pm

  Др Томич,може ли поларис диск да ми помогне при шум в ушите и каква е схемата

 2. юни 6, 2017 at 12:26 am

  Намалете го на 25 мкг. Еутирокс и ако се наложи приемайте по 25 мкг през ден. Ако оплакванията продължат, спрете го и се консултирайте с аюрведичен лекар. Аюрведа има добри хранителни добавки при хипофункция на щитовидната жлеза. Подходяща е мудра ръковина 3 по 15 мин. или 1 по 45 мин.

 3. юни 7, 2017 at 9:12 pm

  Има лек за Хашимото ! Мама се оправи от тази болест в салоните на Нуга Бест !!! Имаше и проблеми с разширени вени, паднал свод на ходилото, но сега се чувства прекрасно !!! Трябва да сте постоянни в посещенията си и съм сигурна, че ще излекувате всеки проблем !!!

 4. юни 18, 2017 at 5:52 pm

  Има и друга теория силно подкрепена от резултатите на практиката. Нарича се Импулсна терапия – http://www.thyroid-bg.net
  Накратко причината за ендокринните заболявания се дължат на нарушени сигнали – тоест променена фаза, амплитуда. Когато се корегират тези сигнали всичко си идва на мястото. Хашимотото изчезва, щитовидната жлеза регенерира, възли, кисти – също се резорбират. Всичко написано до „ТРИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ КЛЮЧОВИ УСЛОВИЯ“ е вярно. Надолу вече е заблуда защото не всички с тези заболявания имат паразити, вируси или гъбични инфекции. Тоест причината е съвсем друга.

 5. Milena-
  юли 27, 2017 at 1:40 pm

  Прекрасна статия с много полезна информация.Благодаря ви!
  Искам да попитам: Могат ли хората болни от Базедова болест ,да приложат същите методи?Даколкото знам те не трябва да приемат йод.Могат ли да използват Поларис?Моля ,дайте ни някаква насока,защото лекарите искат да отстранят жлезата! А аз вярвам ,че има лек.