Остеопорозата причинява костната тъкан да стане крехка и чуплива – толкова чуплива, че дори при много меки движения като навеждане или кашляне може да бъде причинена фрактура. Най-често срещаните счупвания при Остеопороза се получават в областта на таза, китката или гръбначни прешлени, но също може да бъде засегната ръка и пелвис.

Костта е жива тъкан, която се регенерира постоянно, като се заменя с нова. Остеопорозата възниква, когато създаването на нова кост  изостава в сравнение на ръста на загуба на кост.

Остеопорозата нормално не е болезнена, докато не се счупи кост. Въпреки, че счупената кост е първият признак за остеопороза, някои възрастни хора развиват преведена напред поза. Получава се при счупване на прешлени в гръбначния стълб, което създава трудност на тялото да носи теглото му.

Остеопорозата може да бъде третирана със заздравяваща костите терапия. По-долу ще прочетете за видовете спомагателни методи за подобряване на състоянието.

Симптоми

В ранните фази на загубата на кост няма видни симптоми. Веднъж обаче, ако костите са станали крехки, възможно е да се наблюдават следните симптоми:

 • Болка в гърба причинена от фрактура или пропаднал прешлен
 • Загуба на тегло с времето
 • Приведена позиция на тялото
 • Кост, която се чупи много по-лесно от нормалното

Кога да се посети специалист за контролен преглед?

Хубаво е да се посети специалист ако има преминаване в ранна менопауза или ако сте вземали кортикостероидни лекарства в продължение на няколко месеца. Профилактичните прегледи за състоянието на костите е препоръчително, за да може да си набавите дозата спокойствие. Допълнително, ще можете да разберете какво може да се промени в храненето Ви, за да се набави необходимия калций.

Остеопороза1Причини

Костите ни са в постоянно състояние на подновяване или регенерация. С други думи, нова кост е създадена, като старата бива разрушавана. Когато се храним качествено и си набавяме всичките необходими хранителни вещества, също когато стомаха ни работи добре, за да може да усвои тези хранителни вещества, както и в подрастваща възраст – костите се възобновяват с по-голяма бързина, от колкото се разрушават, откъдето масата на костите расте. При младежите след започването на 20 годишнината процесът се забавя, като по-голяма част от хората достигат пиков обем на костите си до 30 годишна възраст. С възрастта, както и при недобре функциониращ стомах, и непълноценно хранене – костната маса започва да се руши по-бързо, отколкото е възстановена.

Вероятността да получим Остеопороза има индивидуална характеристика, като зависи частично от количеството и качеството на костта, която е изградена и задържана през тинейджърството. Колкото повече костна маса е акумулирана, толкова по-малка вероятност има това заболяване да ни застигне с напредване на възрастта.

Рискови фактори

Има редица фактори, които биха увеличили възможността да развием Остеопороза, които включват: възраст, начин на живот, състояние на тялото и видове лечения.

Някои от рисковите фактори, на които не можем да повлияем са:

 • Пол: Жените са по-склонни да развият Остеопороза, отколкото мъжете.
 • Възраст: С възрастта, рискът се увеличава
 • Наследственост: Когато в семейството има роднина, който е заболял от това заболяване, има голям шанс да сме наследили навиците на този човек, които са го довели до това му състояние.
 • Телосложение: При мъже и жени с по-малки телосложения има по-голям риск да се прояви – но отново, трябва да се има предвид, че масата на костите и плътността й е важна, както храненето на човек и общият му начин на живот.

Хормонални нива

Остеопорозата е най-често срещана при хора, които имат прекалено високи или прекалено ниски нива от определени хормони в телата си, ето и следните примери:

 • Полови хормони: Ниските нива на полови хормони предразполагат намаляването на костна маса. Намалените количества на естроген при жените в менопауза е един от най-сериозните рискови фактори за развитие на заболяването.

При мъжете се получава постепенно намаляване/загуба на кост с възрастта или при неправилно хранене и живот. Лечението приложено при рак на простата може да намалят нивата на тестостерон, или при рак на гърдата – лечението да спомогне за намаляването на естроген, което води до загуба на кост.

 • Проблеми с Щитовидната жлеза: Прекалено високото ниво на тиреоиден хормон може да доведе до загуба на кост. Това може да стане, ако щитовидната жлеза е хиперактивна или ако се приема превишена доза заместителен тиреоиден хормон (Еутирокс, Тироксин) за лечението на Хипофункция. Затова е препоръчително преди да се доверите на лекуващия лекар, който изписва този хормон, да поискате допълнителна информация за евентуалните вреди, които би причинило приемането му, още повече ако дозата не е уцелена.
 • Други жлези: Остеопорозата също се свързва и с хиперактивни паратиреоидни и надбъбречни жлези

Фактори свързани с хранителният режим:

 • Недостатъчен прием на калций, фосфор и витамин Д: В дългосрочен план, ниските нива на прием на калций допринася за намаляването на плътността на костта, ранна загуба на кост, и повишен риск за счупване. Важно е да се има предвид и състоянието на червата и храносмилателният тракт като цяло, за да се подсигурим, че когато вземаме по-високи нива на калций, той да бъде усвоен пълноценно от тялото. Допълнително е хубаво да знаем, че приемането на витамин Д, също допринася за по-лесното усвояване на калция, както и има други също немаловажни функции. Затова калций и витамин Д са важни добавки в хранителната ни диета.
 • Хранителни разстройства: При заболявания като анорексия, булимия, или когато количеството приемани нутриенти в организма са екстремно малки, това намалява плътността и здравината на костите при мъжете и жените.
 • Стомашно-чревна операция: При операции с цел намаляване обема на корема, или да се премахне част от черво, намалява общата чревна повърхност, която е способна да абсорбира хранителните вещества, включително и калция. Подобни хирургически намеси са свързани с целенасочено намаляване на тегло или с други стомашно-чревни разстройства.

Стероиди и други медикаменти

Дългосрочната употреба на кортикостероидни медикаменти, като преднизон и кортизон, пречи на процеса на възстановяване на костите. Остеопорозата също е асоциирана с медикаменти използвани в битката с и превенцията на:

 • Припадъци
 • Стомашен рефлукс
 • Рак
 • Отхвърляне на трансплантиран орган

Предразполагащи заболявания

Рискът от Остеопороза е по-висок при хора, при които се наблюдават определени заболявания като:

 • Цьолиакия
 • Раздразнени черва (IBD)
 • Заболяване на черен дроб или бъбреци
 • Рак
 • Лупус
 • Множествен миелом
 • Ревматоиден артрит

Начин на живот

Някои лоши навици може да повишат риска от Остеопороза, такива примери са:

 • Заседнал начин на живот: Хората, чиято работа и живот е свързан с работа в офис, стоейки пред компютър или на бюро са изложени на по-висок риск, отколкото по-активните хора. Всички упражнения свързани с изграждането на телесен баланс и добра поза са благоприятни за костите, освен ходене, бягане, плуване, танцуване и вдигане на тежести са полезни.
 • Прекомерна консумация на алкохол: Редовната консумация на повече от две алкохолни напитки на ден увеличава риска за развитие на Остеопороза
 • Тютюнопушене: Точната роля на тютюнопушенето при остеопороза не е ясен, но е доказано, че то допринася за намаляване плътността на костите.

Усложнения

Костните фрактури, по-специално в областта на гръбначния стълб и таза, са възможно най-сериозните усложнения при Остеопороза. Тазовите фрактури често са причинени от падане, които могат да приключат с много неприятни последствия.

В някои случаи, вертебралните фрактури могат да възникнат при много леки движения. Самите прешлени се напукват, което може да доведе до доста неприятни болки в гръбначния стълб, загуба на тегло и преведена напред постановка на тялото.

downloaddownload (1)

Лечение

Задължително е да се търси първоизточникът на заболяването, за да може да се работи за премахването му. Така лечението е най-ефективно. Проблемната идентификация на заболяването предразполага да се получи счупване и чак след това да се предприемат мерки за лечение, което е, разбира се, по-трудно. След счупването може да се отключи хронична болка, която да направи живота на пациента непоносим.

Пациентът задължително трябва да се посъветва с лекуващ лекар, за предприемане на незабавно лечение на физическо ниво, като в допълнение на енергийно ниво ПОЛАРИС ДИСК идва на помощ. Със силната си енергийна мощ, той захранва всичките чакри, балансира ги, и когато е  приложен на мястото на счупването (зоново по костите) и коренната чакра се подпомага освен за намаляването на болката, но и за отключването на регенеративния процес, което автоматично подпомага процеса на възстановяване на костта да се ускори, за да се постигне един баланс между възстановяване и загуба на кост. Освен това е задължително да се посъветвате с вещ диетолог за изработване на индивидуален режим на хранене, с физиотерапевт за подходящ упражнения, и балнео-терапевт за възможностите, които балнеотерапията предоставя.

Превенция

ПОЛАРИС ДИСК

Прилагайте ПОЛАРИС ДИСК според описанието в опаковката, за да се подпомогне работата на стомаха, на нервната система, и по-скоро да се отключи парасимпатиковата нервна система, която спомага на организма да се самовъзстановява. Когато процеса на регенерация бъде отключен възстановяването на костите се поощрява и съотношението на образуване и разрушаване на костта се балансира. Възстановяването на костната плътност и тъкан става постепенно и градивно.

 

Добър хранителен режим

Хранителният режим е от изключително голямо значение за подобряването на състоянието и превенцията от остеопения и остеопороза. Затова е много важно да се направи консултация с вещ диетолог. Общото тегло на тялото е също от значение. Колкото по-слабо и неправилно подхранвано е то, толкова по-голям е риска от заболяванията.

Препоръчително е да се насочим към храни богати на калций, за по-благоприятното му и пълноценно усвояване е необходимо да се приема и витамин Д, К2, и А, те работят в синхрон. Задължително е обаче да се направи балансиран прием, за да няма странични ефекти.  Не забравяйте, слънцето в България си го има, но колко често се излагаме на лъчите му поне по 2 часа на ден, за да можем да си набавим необходимото количество.

Активен живот

Упражненията са също много важни в процеса на превенция. Те могат да спомогнат за подсилването на костите и да забави процеса на загуба на кост. Упражненията ще повлияят добре на костите, независимо кога започнете да ги правите. Най-много ползи се генерират от регулярни упражнения през годините, като упражненията се поддържат през целия живот.

Минерални бани

България е богата на минерални извори, които са изключително разнообразни от към минерален състав. Минералните води богати на сяра са много полезни за кожата и костите. Такива води има в следните райони: Кюстендил, Варна, Поморие, Централна баня, Белчин баня. Полезни за пиене са флор съдържащите води, такива може да намерите в Огняново, Гоце Делчевско. Те действат добре на зъбите, костите и при остеопороза. В допълнение, може да се използват и водите в Кюстендил, Сандански, Рупите, Бургаски минерални бани и Сапарева баня, те също помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат и при остеопороза.

Запомнете: ПОЛАРИС ДИСК е единствения уред, който работи на научна основа, и с помощта на който можете да опознаете своята истинска енергийна природа. Ще бъдете удивени от новите познания за жизнената енергия и нейното възхитително позитивно влияние във всички аспекти на вашето здраве и живот.

„Майка ми разбираше човешката природа по-добре и никога не ме мъмреше. Тя знаеше, че човек не може да бъде избавен от глупостта си чрез усилията на друг или чрез наказания, а само чрез задействане на собствената му воля.“ – Никола Тесла

N.Tesla

ТЯЛОТО Е ОТРАЖЕНИЕ НА НАШИТЕ МИСЛИ!

За повече информация за диск ПОЛАРИС кликнете тук, консултация и поръчки се обадете на 0886 777 126, за поръчки кликнете тук. 

ПОЛАРИС ДИСК – ИЗБОРЪТ ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ!

Коментарите са затворени