Какво означава кисти в яйчниците?

Яйчниците са част от репродуктивната система при жените. Те са локализирани в долната коремна област от двете страни на матката. Жените имат два яйчника, които произвеждат яйцеклетки, както и хормоните естроген и прогестерон.

Понякога изпълнената с течност торбичка, наречена киста, се развива на един от двата яйчника. Нормално жените развиват поне по една киста през живота си. В повечето случаи кистите са безболезнени и без явно изразени симптоми. Ако практикувате йога и осъзнато усещане на тялото може да хванете кистата още в самото начало на образуването й.

ПОЛАРИС ДИСК www.polarisdisc.bg – 0886 777 126

Видове кисти

Има различни видове кисти, като органични (патологични – несвързани с менструалния цикъл): дермоидни и ендометриозни кисти. Тези два вида са по-рядко срещани, като може да имат злокачествен характер. Докато функционалните (или непатологични – свързани с менструалния цикъл), са по-често срещани. Те нормално нямат злокачествен характер.

Функционалните кисти биват:

 • Фоликулярна киста – по време на цикъла, яйчника освобождава яйцеклетка всеки месец. Яйцеклетката расте в малка торбичка наречена фоликул. Когато тя узрее, фоликулът се спуква и яйцеклетката се освобождава. Фоликулярна киста се образува, когато фоликула не се спука и яйцеклетката не може да бъде освободена. Това е причината фоликула да продължи да расте, като образува киста. Нормално този вид кисти нямат симптоми и биват самоизлекувани от един до три месеца.
 • Киста на жълтото тяло – при този вид кисти има отделяне на яйцеклетка. Когато фоликулът се спука и яйцеклетката е освободена, празната фоликулна торбичка се смалява в образувание от клетки наречено жълто тяло. То представлява един вид временна жлеза с вътрешна секреция. Функцията на жълтото тяло е да осигурява хранителни вещества на оплодената яйцеклетка. Смята се, че причината за възникването на кисти в него се дължи на дефекти на лимфната и кръвоносна система, при което се получава събиране на течност в него.

Органични биват:

 • Ендометриома – причинена от ендометриоза, която се проявява, когато лигавицата на матката (утробата) расте извън матката.
 • Дермоидна киста – те произлизат от клетките образуващи яйцеклетките. Този вид кисти не са съпроводени нормално със симптоми.
 • Кистаденома – изпълнени са с течна субстанция и в някои случаи имат тенденцията да се разраснат.

При някои жени в яйчниците се образуват множество малки кистички, което състояние е известно като поликистоза – което може да причини проблеми при зачеването.

Кой е предразположен към кисти?

Кистите се срещат при жени с редовен месечен цикъл. При голяма част от жените се образува поне по една фоликулярна киста или киста на жълто тяло всеки месец. В повечето случаи не сме наясно, че имаме този проблем. При около 8% от жените, които са във възраст преди менопауза се образуват големи кисти, които изискват лечение.

Кистите на яйчниците са по-рядко срещани при жени в менопауза.

Без значение на възрастта е задължително да се правят контролни прегледи, за да може да се проследяват здравословните ни параметри. Консултация с нашият гинеколог е препоръчителна в случаите, когато имате следните симптоми: подуване, честа необходимост от уриниране, усещане за напрежение или болка в таза, или ненормално вагинално кървене и др. Тези симптоми биха могли да са предвестници на киста или друг сериозен проблем.

ПОЛАРИС ДИСКwww.polarisdisc.bg – 0886 777 126

maxresdefaultПричини за появата на кисти

Най-често срещаните физиологични причини за появата на кисти са:

 • Хормонални проблеми – функционалните кисти нормално се стопяват от самосебеси без лечение. Вероятна причина за тях са хормонални разстройства или предписани лекарства за предизвикване на овулация.
 • Ендометриоза – жени, които имат ендометриоза, е възможно да развият киста наречена ендометриома. Ендометриозната тъкан може да се прикрепи към яйчника и да се разрасне. Тези кисти може да бъдат болезнени по време на полов акт, както и по време на цикъла.
 • Бременност – киста на яйчника може да се образува в началната фаза на бременност, за да подпомогне бременността, докато се оформи плацентата. Понякога кистата остава на яйчника до по-късен етап от бременността, когато се налага премахването й.
 • Остро тазово възпаление – възпалението може да се разпространи към яйчниците и фалопиевите тръби, което предразполага образуването на киста.

Метафизични причини или причините, за които не се говори толкова често са тези на емоционално ниво, на стрес, мисловен модел, който се изразява в модел на поведение след определен период от време.

Представете си, че половите органи (матка, яйчници, вагина) действат като „второ сърце“ и задържат много от нашите подсъзнателни, дълбоки емоции, които „нормалното“ ни сърце все още не е готово да приеме. Точно тези емоции са съхранени там, и биват освобождавани, само когато жената е готова да се справи с източника на чувствата. Здравословно състояние като кисти в яйчниците е проявление/симптом на емоциите, които са задържани в репродуктивните органи. Всъщност този вид анализ на заболяването е познат още от времето на Карл Юнг и неговите студенти, които разработват клон на психологията наречен „Женска психология“, която се базира на следното – Как подсъзнателно задържаните емоции, чувства и мисли могат да засегнат здравето на жената?

Един от основните елементи, които се проявяват при всяка жена е как тя възприема тялото си. Много от нас сме закърмени с програмата да бъдем страхливи и да самоунищожаваме телата си. При несъзнателно преживяна травма – като резултат от извършеното действие на злоупотреба и насилие, както и като резултат от обществен натиск, догми и разбирания – травмата се манифестира като физически симптом. (забележете думата, която използвахме тук – симптом – а не заболяване).

Когато стане въпрос за кисти в яйчниците особено тези, които са хронични и симптоматични, те изпращат съобщение за неосъществено изразяване на творчество. Много жени изпитват чувства и мисли като неудовлетвореност от всички поети от тях ангажименти – работа, семейство, и т.н., но просто не успяват да намерят време да осъществят проектите, които биха задоволили необходимостта им от творчество.

 • Чувствате ли истинска необходимост да започнете творчески проект, но всъщност нямате времето?
 • Имате ли приятелка, която да има желанието да започне творчески проект, но нямат налично време и място, където да го започнат, което се изразява под формата на стрес?

Имайки предвид енергийният и духовен аспект на кистите в яйчниците – те – като симптом – изразяват блокирано творческо желание; идеи, които не успяват да бъдат развити в ежедневието ни; също така генерално проблемите с яйчниците индикират изживяни чувства на загуба на близък човек. Като за начало е важно да препрочетем тази статия, за да можем да навлезем със съзнанието си на едно по-високо ниво, което ще ни позволи да действаме разумно в процеса на лечение. Ето два варианта, които влизат в цялостния процес на лечение на кистите:

 • Психологически подход вземането на мерки свързани с възприятията ни, и как се възприемаме в живота си. Това може да стане с ежедневно наблюдаване и самоанализ на мислите и действията, които сме изживели. Ако успеем на момента да хванем негативна и/или стрес провокираща мисъл да се спре и да се преформулира в позитивна и удовлетворяваща такава.
 • Диагностика според китайската медицина – нормално, полярността на яйчниците не е видима. С цел диагностика на проблема, може да се приеме, че десният яйчник е носител на Ян енергия, докато левият е носител на Ин енергия, за всички жени, без значение дали са левичари или десничари. Разбира се, по-важното е да усещате тялото си и да се доверявате на проявените симптоми и усещания. Проблемите възникнали в Ян яйчника (десният) индикират, че жената преживява тежко загубата на обичан мъж, баща, син и т.н.. Докато проблемите в Ин яйчника, са свързани със загуба на обичан човек от женски пол. И отново, четенето избирателно и внимателно е важно тук. Защото загубата на обичан човек не е задължително да се е проявила реално, но ние просто да възприемаме като загуба на близък и обичан от нас човек, благодарение на определено събитие или ситуация.

ПОЛАРИС ДИСК – www.polarisdisc.bg – 0886 777 126

Симптоми при кисти на яйчниците

Повечето кисти са малки  и не са съпроводени от симптоми.

 • Ако се случи, че киста причини някакви симптоми, те са: подуване, болка в долната коремна област, където е локализирана кистата. Болката може да бъде тъпа или остра, и може да е непостоянна.
 • Ако кистата се пукне – може да причини внезапна и изключително силна болка.
 • Ако кистата причини усукване на яйчника – може да се появи болка, която да бъде съпроводена от повръщане.

Много рядко срещани симптоми могат да бъдат:

 • Болки в таза
 • Тъпа болка в лумбалната (кръста) област и бедрата
 • Болка по време на полов акт
 • Необяснимо покачване на теглото
 • Болка по време на месечен цикъл
 • Ненормално вагинално кървене
 • Повишена чувствителност в гърдите
 • Необходимост от по-често уриниране

ПОЛАРИС ДИСК www.polarisdisc.bg – 0886 777 126

Лечение

Както знаем класическата медицина предлага решения за стопяването или премахването на кистите в зависимост от характера им.

При самолечението е необходимо да направим следните стъпки:

 1. Когато усетим, че имаме киста – първата стъпка е да се посети гинеколог, за да може да се валидира диагнозата. След като се потвърди е необходимо да се проучат всичките възможно варианти за лечение, както от класическите медицина, така и народните, енергийните методи и прочие.
 2. Ако сме избрали енергийният, народен и друг метод на лечение, за да не си причиняваме вреда на организма с операционни методи или приемането на лекарства на хормонална основа, можем да продължим с проучването и прилагането на избраните методи. Разбира се необходимо е да се има предвид стадия на развитие на кистата дали позволява прилагането на предпочетения метод т.е. кистата не е пукната и при други спешни случаи.
 3. Понеже структурата на човека, както не веднъж сме посочвали в статиите си, е базирана на няколко различни нива, които при лечението на каквото и било заболяване е задължително да се направи комплексно обхващане на проблема. Както описахме по горе, предприемане на работа с възприятията си е от изключително значение – емоционално ниво.
 4. На енергийно нивоПОЛАРИС ДИСК – влиза в действие, където може да се приложи по следният начин:
  1. Половата чакра (главна чакра) и засегнатият яйчник (второстепенна чакра) – са блокирани с мръсна, болестотворна енергия. При енергийното влияние с диска, освен прилагането му на всички чакри, както е описано в упътването – допълнително да се има предвид следното:
   1. Да се правят допълнителни сесии на половата чакра и на засегнатия яйчник. Важно е да се спазва времетраенето от 5-15 мин на сесия върху главната полова чакра, докато приложението върху засегнатият яйчник (второстепенна чакра) може да се приложи за по-дълъг от 15 мин. период от време. Основният фокус да е насочен върху прилагането на диска върху яйчника т.е. може да се правят няколко сесии на ден, докато не се отчете подобряване на състоянието.
   2. Прилагането върху всичките чакри, както е описано в упътването е важно за балансирането на работата им, за да може блокажите да бъдат освободени и енергията да протича спокойно през тях.
  2. Упражненияфизическо ниво – вече знаем, че упражненията са неразделна част от ежедневието ни. Ето 4 йога пози при кисти в яйчниците:
   1. Поза пеперуда
   2. Поза кобра
   3. Бхарадваджасана
   4. Чаки чаланасана
  3. Хранителен режим за подпомагане на състоянието – основно може да се намали приема на храни и напитки съдържащи естроген, докато приема на прогестерон да се увеличи, или да се приемат билки подпомагащи синтезирането на прогестерон.
  4. Натурални средства при кисти в яйчницитеЯбълков оцет(поради високото съдържание на калий се препоръчва от експерти за свиване и стопяване на кисти в яйчниците, причинени от калиев дефицит); Ленено семе(помага за балансирането на съотношението между естроген и прогестерон, което ще помогне за премахването на кистите и предотвратяване на последваща поява); Цвекло(то съдържа съединението бетацианин, което повишава способността на черния дроб да изчисти токсините от организма. Цвеклото има алкален характер, който спомага за регулирането на киселинността в организма, което намалява някои симптоми на кистите); Бадеми(спомагат за намаляване на спазмите си благодарение на високото им съдържание на магнезий); Течности (прием на по-големи количества вода); и други.
  5. Хомеопатия – консултирайте се с вещ хомеопат

ПОЛАРИС е мощно средство за повишаване на прилива на биоенергия (жизнена енергия) във вашия организъм. Става въпрос за чиста наука, т.е. за ефекти на физиката. Днес е безспорно, че ние сме същества с електромагнитна природа и всички, на които това не им е ясно, ще се убедят лично, прилагайки ПОЛАРИС.

Болестта на физическо ниво се появява известно време след като се стигне до спад на нивото и нарушаване на хода (на застой) на енергията в нашия организъм. Не пропускайте възможността да си помогнете с ПОЛАРИС ДИСК и неговото положително влияние върху организма ни към цялостна регенерация.

Завършваме статията с един от любимите ни цитати на Никола Тесла

„Майка ми разбираше човешката природа по-добре и никога не ме мъмреше. Тя знаеше, че човек не може да бъде избавен от глупостта си чрез усилията на друг или чрез наказания, а само чрез задействане на собствената му воля.“ – Никола Тесла

N.Tesla

ЗАПОМНЕТЕ!

ТЯЛОТО Е ОТРАЖЕНИЕ НА НАШИТЕ МИСЛИ!

За повече информация за диск ПОЛАРИС кликнете тук, консултация и поръчки се обадете на 0886 777 126, за поръчки кликнете тук. 

ПОЛАРИС ДИСК – ИЗБОРЪТ ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ!

Коментарите са затворени