Лекува ли се Болест на Крон, Улцерозен Колит и Синдром на Раздразнените Черва? Общото между тях и Приложение на ПОЛАРИС Диск

В последните статии ние отделяме специално внимание на ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА  и неразположенията свързани с нея. Днес ще вникнем в детайл на неразположенията:

 • Болест на Крон (Възпалително Чревно Заболяване – ВЧЗ)
 • Улцерозен колит (Възпалително Чревно Заболяване – ВЧЗ)
 • Синдром на раздразнени черва (със сходни симптоми на горните две, но без изразено възпаление)

Ще обърнем внимание на етиология, патология, симптоми. Според класическата медицина причините за възникването на тези неразположения не са напълно изяснени, но ние ще се спрем на някои значителни фактори, които са нормално неглижирани и недогледани на ниво диагностициране и лечение на неразположенията като: емоционални, психологични, душевни, околна среда, обкръжение, навици на обкръжението (семейство – като не говорим за генетична наследственост, защото според последните проучвания на генетично и квантово ниво – няма генетична наследствена обремененост, а наследени навици – по проучванията на Брус Липтън), синхронизация между хората – типичен пример са синхронизиращите се месечни цикли при жени живеещи в една къща или апартамент. Важно е да се отдели достатъчно внимание, за да се намерят първопричините за настъпване на възпалителен процес или раздразнение в храносмилателната система – освен храна, стрес, киселинен характер на средата, липса на физическа активност на страдащия.

Какво е Болест на Крон (БК)?

Болестта на Крон е чревно неразположение причиняващо възпаление на стените по продължение на храносмилателният тракт – от устата до ануса. Най-често засегнатите места са последната част на тънките черва (илеум) и колонът (част от дебелото черво). Понякога възпалението може да засегне устата, хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, апендикса, и/или ануса. Болестта на Крон е хронично заболяване, което може да се появи на няколко пъти през живота на страдащия. Някои от пациентите има дълги периоди на ремисия, в рамките на години без симптоми.

Симптомите са:

 • Диария
 • Температура
 • Умора
 • Коремна болка и крампи
 • Кръв в изпражненията
 • Язви в устата
 • Намален апетит и загуба на тегло
 • В редки случаи: възпаление на очи, кожа и стави; възпаления в черен дроб и жлъчни канали; и др.

Причините за Болестта на Крон не са напълно ясни, затова в класическата медицина нормално изписват лекарства за повлияване на проявилите се симптоми, което в голяма част от случаите води до закрепване на състоянието, но поради факта, че първопричината не е намерена, регенерация на организма не може да настъпи, в следствие на което БК е обявена за хронична и за цял живот. Важно е да се анализира моделът на поведение и мислите, които се поддържат и са довели до него. И тук, ние ще насочим вниманието към важността от посещение при вещ психотерапевт, който има познание в насока мисловни модели и поведения водещи до определени физически неразположения.

Болест на Крон

Какво е Улцерозен колит?

Улцерозния колит е неразположение с възпалителен характер, което засяга вътрешната лигавица на дебелото черво (колон и ректум). То причинява дългосрочно възпаление, като симптомите му се проявяват с времето постепенно, вместо на момента.

Симптомите варират в зависимост от степента на възпаление:

 • Диария, често примесена с кръвни отлагания
 • Коремни болки и крампи
 • Болки в ануса
 • Внезапни пориви за дефекация
 • Невъзможност да се освободи, дори при налични внезапни пориви
 • Загуба на тегло
 • Умора
 • Температура
 • При деца, забавен растеж

Повечето страдащи от Улцерозен колит имат леко изразени симптоми. Периода на възстановяване и ремисия нормално варира според индивидуалният случай. Класификацията на Улцерозния колит е според локацията на възпалението.

Както при Болестта на Крон, така и при Улцерозния колит – причината за заболяването остава неизвестна за класическата медицина. Предположенията са следните: хранене, стрес, наследственост, отслабена имунна система, и др. Като погледнем предположенията, можем да разберем, че те са общи/генерални както за повечето заболявания. С други думи предположения, които не водят до реални насоки за решаване на проблема.

В тази статия ще обърнем внимание и на още едно неразположение с подобна симтоматика на Болест на Крон и Улцерозен колит, но с разликата, че няма наличие на възпалителен процес – Синдром на Раздразнените Черва.

Какво е синдром на раздразнени черва?

Това е често срещано неразположение засягащо дебелото черво. Симптомите варират според индивидуалния случай на страдащия. Само в редки случаи симптомите са силно изразени. Според класическата медицина това неразположение е често срещано състояние, което е свързано с храносмилателна дисфункция и повишена чувствителност в областта на стомаха и червата. При това твърдение, ние можем лесно да се насочим към основните проблемни зони, които довеждат до раздразненият стомах и черва – и на които е необходимо да обърнем внимание в процеса на лечение, а именно нервна система – ентералната нервна система и връзката й с мозъка, която връзка се контролира от възприятията ни за околния свят и среда, и как ние се вписваме в тях (застрашаващ основно, което кара симпатиковата система да бъде задействана и редовно да изтласква необходимата кръв от стомаха в крайниците и други места, но не и при органите, където е необходима), хранене с преработени храни, липса на упражнения, и т.н. От изключителна важност е да се обърне внимание на връзката с  психологическото състояние на страдащия с неразположението.

Симптомите включват:

 • Коремна болка, крампи и подуване, които нормално отшумяват или частично намаляват при перисталтиката на червата.
 • Повишено образуване на газове – метеоризъм
 • Диария или запек – понякога се наблюдава редуване
 • Слуз в изпражненията
 • Загуба на тегло
 • В редки случаи – кръв в изпражненията

Причините водещи и до трите неразположения, както споменахме по-горе, са неясни. Факторите, които биха могли да допринесат са:

 • Нервна система
 • Чревни възпаления и инфекции
 • Промяна в състоянието на микробиома
 • Хранене
 • Стрес
 • Хормони

Описаните състояния по-горе – както виждаме имат сходен характер и симптоми с някои изключения, и другото сходно е неяснотата в намирането на първопричините довели до тях. Сега ще обърнем внимание на общият мисловен модел на поведение и за трите неразположения. В допълнение, ще споделим приложението на ПОЛАРИС ДИСК в насока подобряване на състоянието на храносмилателната система.

Както вече знаем – мисловните модели могат да възпроизведат високи и ниски вибрации, благодарение, на които ние успяваме до голяма степен да балансираме състоянието си, докато в някои случаи имаме превес на ниските вибрации, което води до нарушаване честотата на клетките в определена част на тялото. Засегнатата част на тялото е в зависимост от това, какъв е мисловният модел, къде се формира блокаж в енергийните центрове, и кои органи са в състояние на енергиен глад. Или с други думи, в зависимост от нашето възприятие за средата около нас, ние значително можем да си навредим или да си помогнем. Затова е от изключително значение да променим начина си на мислене и съответно поведение, за да можем да променим модела, който ни е довел до текущото ни състояние.

Болестта на Крон и Улцерозен колит често се бъркат като заболявания поради сходният им възпалителен характер, също синдрома на раздразнените черва е с подобни характеристики, но без налично възпаление. Мисловния модел и съпътстващият го модел на поведение са сходни и за трите неразположения, затова ще ги опишем заедно тук.

Често срещаните и обобщаващи емоции в тези случаи са: Несигурност, уязвимост, чувство за свръх натовареност и обърканост, чувство за неспособност да се „понесе всичко това“ – особено по въпроси свързани със семейството, сигурността и безопасността.

На енергийно ниво – и трите неразположения атакуват областта на първа, втора и трета чакри. Страдащият задържа в себе си страх, притеснения и чувство, че не се чувства достатъчен. Тези чувства, в повечето случаи, са заложени в съзнанието още от детска възраст, които в процеса на живота са се отключили и сега са се манифестирали на физическо ниво в заболяване.

Тези неразположения по симптоми имитират възпалителен процес, който може да бъде причинен от гняв, раздразнение, и неудовлетвореност относно условията в живота ни. Самото възпаление е свързано със страх и начин на мислене причиняващо го. Метафизичните причини за неразположенията съвпадат. При проблемно дебело черво например, е свързано със страх от пускане на миналото, страдащият се е хванал здраво за него, понеже е свикнал със състоянието си и изпитва страх да се пусне от вече познатото усещане. Важно действие в случаите със задържан гняв, е разбира се, да бъде освободен от тялото на страдащият, без значение колко време отнеме да се излекува душевно човека, за да настъпи промяна на физическо ниво. Не мога да опиша сериозността на задържаните в нас токсични чувства, мисли и емоции, които трябва да изкараме извън тялото си, за да може да функционира здравословно.

Ето още един аспект, който е добре да бъде разгледан – стомахът е един от най-важните органи за храносмилане. Стомашната киселина разлага приетата храна, като я преработва във формата на течност, чрез която могат да се абсорбират хранителните вещества, които носи в себе си.

Емоционалният блокаж предизвикващ почти всяко стомашно неразположение е провала или отказа на „стомаха“ да приеме човек или ситуация, която не желаем да толерираме или събужда страх в нас. Възможно е да не желаем да приемем новите идеи, специално тези идеи идващи от други хора. В допълнение, е възможно да изпитваме трудност да приемете някой или нещо, което не е в синхрон с плановете, навиците ни или с начина, по който ние сме свикнали. В допълнение, ако сме типаж характер, който лесно се самокритикува, този навик ни спира да се освободим от миналите събития, обиди, неприятни чувства и ситуации, които са заседнали в нас.

Умствен блокаж – стомаха ни казва да пуснем минали събития, случки и хора, и да позволим новите за нас неща да се отгърнат по начина, по който трябва да станат. Необходимо е да приемем, че не може да контролираме другите, като престанем да отхвърляме и да се противим на техните идеи. Вместо да играете ролята на „жертва“, защото не можем да манипулираме хората около себе си, нека да използваме енергията си, за да създадем живота, който всъщност искаме. Знайте, че имаме силата да променим живота си за по-добро, както и тези около нас могат да го направят. По този начин ще разберем, че и тялото знае на какво е способно и позволете на стомаха си да върши работата, за която е предназначен, а именно храносмилане и усвояване на поетата храна. Не е необходимо да инструктираме/контролираме тялото – то знае как да усвоява приетата храна. Този принцип на мислене може да се приложи и важи за приятелите и семейството – всеки от тях си има собствена „програма“ и път, който трябва да извървят, следователно и своя перспектива за живота им. Нека обърнем внимание, че стомаха е разположен в непосредствена близост до сърцето. Сърце, което с любов приема другите и техните различия, ще има успокояващо въздействие върху стомаха, което пък от своя страна улеснява действието на стомаха, защото преминава от режим на защита в режим на любов, релаксация и растеж. Мислите като „ Не е честно…“, „Това, не е правилно…“, „ Какъв идиот…“, и т.н. това блокира духовният растеж. Когато сме толерантни към другите, ще станем толерантни и към храните, които приемаме.

Приложение на ПОЛАРИС ДИСК за възстановяването на функцията на стомашно-чревният тракт:

Засегнатите енергийни центрове и трите случая са: Слънчев сплит – предна и задна чакра, сърдечна чакра – предна и задна, чакра на пъп, чакрата на третото око, която е отговорна за възприятията ни, цялата чревна област е препоръчително да се захрани енергийно с ПОЛАРИС диска.

Първа стъпка при прилагането на ПОЛАРИС Диск е да се приложи според упътването за баланс на енергийните центрове. При последователно и редовно прилагане на диск ПОЛАРИС (в рамките на 2-4 седмици ежедневно прилагане на всички описани в упътването чакри) организма преминава в режим на регенерация, благодарение на това, че клетките са разпознали вече своята здравословна честота и вибрация чрез диска. За да може тялото и органите да достигнат до едно по-високо ниво за захранване ПОЛАРИС Диск допринася за това като:

 • Подобрява съня
 • Изчиства тялото от токсини, чрез пот, урина и фекалии
 • Работи върху нервната система, при редовното му приложение върху чакрата на слънчевият сплит, която контролира ентералната нервна система.
 • С повишаването на енергийния заряд в организма ние се усещаме по-ведри, усмихнати и жизнени.

Поради дългосрочният характер на неразположенията приложението на диска в областта на далак, черен дроб и жлъчка също е желателно, за да може да се задвижи освобождаването на токсините в тялото. В следствие на редовното прилагане на диска, храносмилането и усвояването на храната може да се повлия отлично, като стените на червата може да бъдат регенерирани. За да се подпомогне възстановителният процес на чревните стени е желателно да се проучат опциите и възможностите за гладуване, което гладуване ще освободи енергия, която ще спомогне за възстановяването на стомашно-чревната лигавица – необходимо е да се посъветвате с вещ в гладуването специалист, който да изготви план за гладуване и последващо захранване. В случаите, когато засегнатата част е дебелото черво – диска се прилага и в областта на ануса, в областта на кръста и опашката.

Мудри за стимулиране на храносмилателната система:

БАН ЧЖИ ФА

( Цялостно лечение и подмладяване на организма )

 1. Палецът притиска показалеца към дланта. Показания: слабо сърце.
 2. Палецът притиска средния пръст към дланта. Показания: слабо и вяло храносмилане, подуване на корема, храносмилателен дискомфорт, диарии.
 3. Палецът притиска безименния към дланта. Показания: функционална недостатъчност на белите дробове, активизиране на дихателните движения.
 4. Палецът притиска кутрето към дланта. Показания: бъбречни заболявания.
 5. Палецът опира в средата на дланта. Останалите пръсти го обхващат. Показания: черен дроб и жлъчка, очистване чрез червата.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение.

ban-ge-fa

МАНИПУРА

( Дворец на храносмилането; Мозък на стомаха; Слънчев сплит; Зона на стреса )

ПРИЛОЖЕНИЕ: Профилактика и лечение на храносмилателната система. Профилактика и лечение на нервни разстройства и стрес. Ключ към Чакрата на Слънчевия сплит.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясната ръка се разполага в областта на трета чакра, върху пъпа. Пръстите са свити. Показалецът сочи напред, а върхът на палеца допира основата на нокътя на средния пръст. Лявата ръка лежи свободно върху бедрото, с дланта нагоре. (виж тук)

ДОЗИРОВКА: Без ограничение

МОРСКИ ГРЕБЕН

ПРИЛОЖЕНИЕ: При липса на апетит; безсилие; нарушение на храносмилателните функции. Дарява мощ, сила, пълнота на възприятията, благополучие; подобрява външния вид. Засилва способността за адаптация. Подкрепя процеса на приемане на всичко и всички като част от целостта на живота и така балансира единството „приемане-даване“.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се преплитат навътре към дланите. Палците се допират странично.

ДОЗИРОВКА: За профилактика: 15 – 20 минути дневно. При хронични състояния: до 3 пъти на ден.

Морски гребен мудраЧАША НА ЧАНДМАН

ПРИЛОЖЕНИЕ: При лошо храносмилане и отделяне. Отстранява застойните процеси в организма. Подкрепя единението Ум – Душа – Тяло. Дарява лекота, веселост, вътрешна хармония, мир, покой, доволство. При единение и доверие в целостта и хармонията на живота, дарява духовно богатство, благополучие и заможност.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Едната длан обхваща другата. Палците са отклонени встрани.

ДОЗИРОВКА: Без ограничения. При хронични състояния: 3 пъти дневно, по 15 минути.

joga-palcev

Йога упражнения за стимулиране на храносмилателната система:

 • Bharadvajasana I
 • Padangusthasana
 • Paripurna Navasana
 • Dhanurasana
 • Поза мост/полу-мост
 • И много други полезни за храносмилателната система, може да намерите тук.

Тялото ни е изключително умно и знае какво и кога трябва да се изхвърли от нас, стига ние да не му пречим съзнателно или несъзнателно. Слушайте го, пазете го, приемете себе си и хората около Вас, такива каквито са. Знайте, че те са около Вас, за да научим това, което трябва да научим за себе си. В крайна сметка, всеки си има план, по който се движи, план, който следва и цел, към която върви – предначертана е. Някои казват, че имаме свободна воля – да, имаме, за да правим избори, които ще ни помогнат да израстем духовно. За финал на статията сме избрали едно прекрасно „обръщение към тялото ни“, което ще споделим с Вас.

„Аз съм тялото ти, чуй ме

1) Изглеждам така, както ти мислиш за мен. Моля те, мисли за мен като за красиво тяло и аз ще съм такова.

2) Когато мислиш за болести и се опитваш да ги откриеш в мен, се налага да се подчинявам на мислите ти и започвам да боледувам.

3) Когато отделяш твърде много време на мисли, които предизвикват у теб негативни емоции, аз също започвам да боледувам. Защото скъпоценната жизнена сила се хаби за тези мисли.

4) Когато мислиш за радостни неща, аз разцъфвам и се подмладявам пред очите ти.

5) Моите резерви и възможности са много големи. Просто ми повярвай. Мога да се регенерирам, да възстановявам целостта на някои органи и тъкани напълно. Мога да оздравея, дори когато лекарите ми слагат нелечима диагноза. Помогни ми с желанието си и вярата в моите възможности.

6) Така съм направено, че мога да функционирам столетия. Защо още на 35-40 години започваш да мислиш за остаряване? Ти ме състаряваш с мислите си. Защото във вашето общество цари заразна програма, която твърди, че 100 години са предел.

7) Когато възнамеряваш нещо да хапнеш, поне понякога ме попитай какво искам аз. Ако се научиш да ме чуваш, винаги ще ти отговоря. И това ще ни е само от полза. А ти употребяваш храната на автопилот или начетен с поредните умни книги.

Още веднъж искам да кажа за Красотата. Не ме тъпчи с всякакви таблетки, със силикон, ботокс, акрил, гелове. Мога да съм красиво и без всичко това. Просто ми помогни. И аз с радост ще приема формите, които са ти нужни и харесваш.

9) Много обичам да се разхождам на чист въздух. Да плувам. Да потичам. Да танцувам. Харесвам масаж. Секс. Занимания, които ти доставят радост. А ти седиш с дни пред компютъра и пред телевизора…

10) Аз ти вярвам. И ако ти след изядено парче торта мислиш, че ще напълнееш, аз реализирам мисълта ти и напълнявам.

11) Много те обичам. И много ми се иска да чуя от теб думи на благодарност и любов. Поне понякога… Но и да не го направиш, все едно – обичам те безусловно.

Аз, твоето тяло, твоят Вселена. И ти си също част от Огромната вселена.

Благодарно съм, че всичко е точно така, както трябва да бъде.

Благодаря, че ме изслуша.

Благодаря ти… аз съществувам, само защото ти си пожелал това. И съм такова, каквото ти искаш да ме виждаш.

Хайде да си помагаме.

С обич: Твоето тяло.“

Едновременно с това, е препоръчително да се посъветвате със специалисти в сферите на йогата, психотерапевт, диетологията, за да може да си помогнете с правилни насоки и промяна на старите навици довели Ви до това проблематично състояние. Нека излекуваме мислите и навиците си, за да излекуваме себе си. Разходите свързани с подобряване на нашето здраве са много по-малко в сравнение с разходите, които бихме направили ако се оставим да боледуваме. Лечението на посочените неразположения е напълно възможно и реално при положено постоянство, правилна нагласа и осъзнаване на навиците довели ни до определеното състояние. Обадете се сега и поръчайте Вашият ПОЛАРИС Диск за енергийно захранване, баланс и регенерация на организма Ви.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ!

ТЯЛОТО Е ОТРАЖЕНИЕ НА НАШИТЕ МИСЛИ!

За повече информация за диск ПОЛАРИС кликнете тук, консултация и поръчки се обадете на 0886 777 126, за поръчки кликнете тук. 

ПОЛАРИС ДИСК – ИЗБОРЪТ ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ!

Коментарите са затворени